top of page
Szukaj

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (𝗘𝗙𝗦𝗔) opublikował projekt nowych wytycznych

🔵Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (𝗘𝗙𝗦𝗔) opublikował projekt nowych wytycznych 𝗘𝗙𝗦𝗔 dotyczących zasad naukowych i danych wymaganych do oceny bezpieczeństwa i względnej biodostępności nowych substancji zaproponowanych jako źródła mikroelementów do stosowania w suplementach diety, żywności wzbogaconej i żywności dla określonych grup (dla niemowląt i małych dzieci, do celów medycznych oraz całkowitych zamienników diety do kontroli masy ciała).


♦️ 𝗘𝗙𝗦𝗔 zwraca uwagę na następujące kwestie:


◇wnioskodawcy zestawiając dane na poparcie bezpieczeństwa nowego źródła i względnej biodostępności mikroskładnika odżywczego z nowego źródła, powinni również starać się interpretować dane i wyciągać wnioski.


◇należy podkreślić istotność wyników każdego badania toksyczności (zarówno niepublikowanego, jak i opublikowanego), wraz z metodą identyfikacji punktu odniesienia (wartości BMDL lub NOAEL) oraz wszelkie inne istotne informacje.


◇tam, gdzie to konieczne, wnioski powinny zawierać interpretację znaczenia wyników pod względem możliwych mechanizmów leżących u podstaw wszelkich zaobserwowanych skutków, omówienie, czy są one istotne dla ludzi, a jeśli tak, możliwe znaczenie ekstrapolacji takich wyników na ludzi. W tym kontekście należy również omówić, o ile są dostępne, badania interwencyjne na ludziach oceniające punkty końcowe bezpieczeństwa.


◇ jeśli chodzi o wykazanie, że mikroskładnik odżywczy z proponowanego źródła jest biodostępny i że względna biodostępność mikroskładnika odżywczego z nowego źródła może być określona ilościowo, wnioskodawca powinien dążyć do wyciągnięcia wniosków porównujących wyniki uzyskane z nowego źródła i źródła referencyjnego. Wnioski powinny umożliwić określenie współczynnika konwersji dla nowego źródła w porównaniu ze źródłem referencyjnym.


‼️ Termin konsultacji upływa 𝟭𝟰 𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰 roku.



9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page